חוץ מאצטדיון ופארק סקייטבורד מדובר באחת מן השכונות הוותיקות והמוכרות ביותר בעיר תל אביב – יפו. אבל מה אנחנו באמת יודעים על שכונת יד אליהו ועל ההיסטוריה שעומדת מאחוריה? היום נצא למסע היסטורי הכולל מידע על השכונה, כיצד הוקמה? לשם מה היא הוקמה? ואיך הפכה לשכונה הגדולה ביותר בתל אביב היום המונה יותר מ6000 משפחות? 

קצת מידע כללי

שכונת יד אליהו הנה שכונה הנמצאת במזרח תל אביב וגבולותיה הנן רחוב יצחק שדה מצפון, דרך משה דיין ממזרח, דרך ההגנה מדרום ונתיבי איילון במערב. רחוב לה גווארדיה הנו הרחוב הראשי של השכונה והוא חוצה את השכונה ממזרח למערב. 

יד אליהו נקראת על שמו של אליהו גולומב אחד ממפקדי ההגנה. את השכונה הקימו מיוזמתה של העירייה "עיריית תל אביב – יפו" לקראת סוף מלחמת העולם השנייה בשנת 1945 ויעודה של השכונה היה עבור משוחררי הצבא הבריטי אשר כבר היו ותיקי בארץ ורצו לתת להם התיישבות חדשה. בשנת 1943 השכונה עוד לא הוקמה והיו בה סה"כ 16 בתי ונקרא אז האזור בכלל "אדמות זבלאווי" והמשפחות ששכנו שם גרו באותה העת בצריפים. בשנת 1963 נבנה אחד מהיכלי הספורט המוכרים במדינת ישראל "היכל הספורט ע"ש יוסף בורשטיין" והיה למקום ספורט ללא קורת גג כחלק ממקום הספורט שהייתה בו גם בריכת גלית המיתולוגית. דיבר בהיכל ספורט המרוצף באריחים והיה מסוגל לאכלס קרוב ל 5000 איש במקומות ישיבה העשויים מבטון. בסוף שנות ה60 עבר ההיכל שיפוץ יסודי ונעשה למגרש ספורט מקצועי עם כ- 10,000 מקומות ישיבה וכן הפך אולם סגור. 

השכונה על ידי ילידי המקום הייתה נקראת "שכונת זבלוואי" למרות ששונה שמה ליד אליהו ולאף אחד אין באמת מושג מי הוא אותו הזבלאווי המדובר ומה היה פועלו אך כפי שניתן להבין זבלאווי היה אדם עשיר החזיק אותן אדמות באותם השנים והוא מתגורר ביפו. 

בשנת 1951 נבנה בית הספר החי"ל שהיה לבית הספר הרשמי הראשון בשכונה. לצידו בנתה העירייה את שיכון שארית הפליטה וכן ילדים רבים הגיעו ללמוד בבית הספר החי"ל גם משכונות רבות ורחוקות מן האזור. כיום אותו בית הספר החי"ל הנו בית ספר ממלכתי דתי עירוני ח' הנמצא בשכונת יד אליהו. 

אז איך זה שכולם מכירים את שכונת יד אליהו? 

קודם כל כפי שהבנתם מדובר בשכונה הגדולה ביותר בתל אביב, אכלוס רב של משפחות העולה על 6500 ומספר רב של בניינים רבי קומות והקרבה לנתיבי איילון. סיבה נוספת לפרסום השכונה הנו היכל הספורט "מנורה מבטחים" אשר החזיק בעבר בשמו של יוסף בורשטיין וכן בשם היכל נוקיה. היכל מנורה מבטחים מוכר בשמו הנפוץ ביותר וזהו היכל הספורט יד אליהו על שם השכונה ומהווה אבן יסוד להגעה של אנשים לצורך צריכת תרבות וכנסים רבים נעשים באזור. חוץ מהיכל הספורט רבים מגיעים לאזור עקב "פארק גלית" אשר מהווה סקייטפארק אשר הוקם ב2007 במקום בריכת גלית המיתולוגית שהייתה שם. בריכת גלית הייתה בריכה ההוקמה בשנת 1964 סמוך להיכל הספורט יד אליהו ובעצם יצרה קומפלקס ספורט והייתה לבריכה העירונית של תל אביב – יפו. בריכה זו הייתה הבריכה הראשונה בעלת יציע צופים עם מקום למאות צופים אשר היו מגיעים לצפות במשחקי כדור מים ותחרויות שחייה. 

ב1965 עקב משחקי המכביה השביעית הבריכה אירחה את תחרויות השחייה של המכביה וכך מארק ספיץ האמריקאי המפורסם החל את צעדיו הראשונים בתחרויות הבינלאומיות. בריכת גלית הייתה תמיד נחשבת לבריכה חמה, המים היו מתחממים מן השש בקיץ ולכן לפני תחרויות בכדי לצנן את המים היו שופכים כמויות גדולות של קרח. בתחילת שנות ה 2000 הפכה הבריכה למקום יחסית נטוש ותושבי הדרום והמזרח הפסיקו להגיע אל הבריכה ומשנת 2005 עמדה היא נטושה. 

ב2007 בריכת גלית הפכה ל"פארק גלית" אשר כללו בו גינות נוי רבות, פינות משחק, שבילי אופניים וסקייטפארק עשוי בטון שיועד לסקייטבורדים וגלגיליות ונחשב למקום המשוכלל ביותר והגדול ביותר שהוקם במדינת ישראלה באותה העת. בנוסף ניתן למצוא שם מגרש חניה תת – קרקעי, 20 דונם של רחב דשא ומגרשי ספורט ומשטחים לשם משחקי מים. 

בנוסף המקום מוכר עקב כך שבגבולה הצפוני מערי של השכונה שכן עד לשנות ה 90 תיאטרון הסינרמה. בעצם היה מדובר בבניין השוכן ברחוב יגאל אלון 61 שהיה לאולם הקולנוע היחיד בישראל שהקרין סרטי קולנוע בשיטת הסינרמה. המבנה העגול היה לציון דרך בנוף התל אביבי ומתחילת שנות ה2000 עמד ללא שימוש ולכן נהרס לשם הקמת מגדל משרדים בשנת 2016.  את הסינרמה הקימו בשנת 1960 ויעידו המקורי היה של קבוצת הזירהטרון שהופיעה באותו הזמן באוהל קרקס ברמת גן. לכן הוקם הבניין בצורה עגולה בכדי שיהיה דומה לאוהל שהיה להם ברמת גן. עקב תקציב מופחת, הופסקה העבודה עד שבשנת 1964 יוסף אפשטיין רכש את שלד הבנייה הלא גמור והשלים את הבניה לשם השכרתם של חברת סיניקו אשר הייתה חברה המקרינה סרטים. המקום נחנך בשנת 1966 והיה לבית הקולנוע שהקרין סרטי קולנוע בשיטת הסינרמה שהיא בעצם שיטה שמתאפיינת במסך קעור ענק שעליו מקרינים סרט משלושה מקרנים ושיטה זו התאימה למבנה עקב צורתו העגולה. 

עוד סיבה שאנשים רבים מכירים את השכונה הנה "מגדל טויוטה". מגדל זה הנו גורד שחקים בעיר תל אביב – יפו השוכן ממזרח ובצמוד לנתיבי איילון. 93 מטרים, 23 קומות בעלות כוללת של מעל ל 80 מיליון דולרים שהושקעו לשם הקמתו. קבוצת ב.ס.ר והקבלן אורי דרור היו אחראיים על בניית המגדל ומדובר בשטח שנרכש מעיריית תל אביב שם בנייתו. שלוש הקומות הראשונות של הבניין מהווים בסיס לשני המבני שניצבים עליהם. את הצורה המשולשית של הבסיס הוא קיבל עקב התקרבותו לנתיבי איילון ובשל כך מסתיים בצידו הצפוני בחוד. המגדלים עצמם משלבים מעטפת זכוכית בחלקם המערבי עם קירוי בגוון תכלת בצד המזרחי. המגדל הדרומי הוא המגדל הגבוה המגיע לגובה של 93.15 מטרים ובעל 23 קומות לעומת המבנה הצפוני שהוא מחזיק רק ב 4 קומות ומגיע לגובה של 36 מטרים. המגדל אף היום משמש כמבניין משרדים ברובו וכן בבניין של סוכנות השיווק של טויוטה וסלון תצוגה של חברת הרכב. 

אז כפי שניתן לראות שכונת יד אליהו הנה אחת מן השכונות הוותיקות והמוכרות ביותר במדינת ישראל בכלל ובתל אביב בפרט. היסטוריה רבה עומדת מאחורי השכונה וכן מהפיכתה לשכונה קטנה של משוחררי צבא בריטי לשכונה הגדולה ביותר בתל אביב עם מספר אטרקציות רב וכן סיפורים נהדרים על ההתיישבות הישנה. מדובר במקום שכולנו היינו בקרבו מאחר וישנם הרבה מאוד מקומות אשר מהווים סוג של מוקדי עלייה לרגל לקהילות מסוימות באזור הנ"ל בין אם בשל כנסים, אירועי תרבות וספורט שונים והן אם לשם טיול באחד מן הפארקים היפים באזור. אז לכן בפעם הבאה שתהיו באזור תסתכלו סביב ותראו היסטוריה אמיתית בעלת משמעות רבה לתושבי האזור.

נושאים נוספים שיכולים לעניין אותך

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן